Staffanstorp bygger gated community

2023-11-22

Hög efterfrågan på tryggare boende

Staffanstorps kommun planerar för upp till 300 bostäder i område som är mer inringat. Kommunen siktar mot byggstart ca 2026. Staffanstorp ligger nära storstäderna Malmö och Lund, en region som haft utmaningar med sprängdåd och skjutningar lite längre än många andra svenska städer med över 100 000 invånare.

”Ett bostadsområde för dem som värderar trygghet, helt enkelt, säger kommunalrådet Christian Sonesson”.

Området beskrivs med ord som ”En bemannad vaktkur, kameror och murar”. Lion Home följer debatten med intresse.

Lion Home utvecklar själv nya stadsdelar för hälsa, stressfriare liv och ökad trygghet, områden där kunder kan hyra hus. Balansgången mellan tryggt område där grannar känner varandra och ett politiskt laddat ord som gated community är hårfin.

Efterfrågan på boenden som möjliggör trygghet från både trafik och kriminalitet är hög. Idag vill allt fler svenskar flytta från en otrygghet som är svår att kontrollera.


Lion Home kommenterar utvecklingen

”När kriminella ger sig på andra kriminellas anhöriga kan det smälla eller skjutas mot varje hus, varje radhus och i varje trappuppgång.

Nyligen sprängdes en bomb i lilla Söderköpings turistkvarter, en miljö vi känner igen från filerna om Madicken och själva sinnebilden för svensk Astrid-Lindgren-trygghet. Oskyldiga pensionärer drabbades då de bodde på rätt gatuadress, men skurkarna hade tagit fel på stad. Under dessa omständigheter är det inte lätt att välja bostad.

Om jag är personlig och tittar på min pappas trygga bostadsområde i Stockholm, ja då har det skjutits på tre ställen och smälts en bomb i närheten, min mamma i Uppsala city är omringad av dåd och min dotter i Linköping kommer inte undan att det smäller, trots nästan nybyggd lägenhet i lugnt läge.

Vi måste inse att senaste valet kanske avgjordes på frågan om gängkriminalitet och att kriminologer säger att utvecklingen säkerligen kommer bli värre i minst 10 års tid innan det kanske vänder.

I en sådan bostadsmarknad är Lion Home väl positionerat som sedan några år arbetar mot att utveckla nya större områden. Politiken släpar efter, VA är inte anpassat för nya områden och kommuners detaljplaner utgår ganska ofta från ett Sverige som inte återspeglar vad konsumenterna vill.

Lion Home försöker här vara kommunernas bästa vän med plusenergihus, ängsmark på varje tomt och hus som går att hyra samtidigt som boendes livskvalitet och trygghet överträffar det som sedan tidigare finns på marknaden. Fastighetsutvecklare och kommuner behöver hjälpas åt och göra framtidens boenden bättre anpassade till hur verkligheten ser ut. Här behöver politiker i fler kommuner ta ett ansvar då tjänstemän bara följer de riktlinjer politikerna ger. Tydligare spelregler för att etablera områden med trygghetsprofil behövs. Fastighetsutvecklare kan inte erbjuda det invånare önskar... om inte politiken följer med. 

Sverige behöver en bostadsmarknad 3.0 oavsett om det gäller energi, hälsosamma livsmiljö, modern livskvalitet värdig 2030-talet eller trygghet, säger Niclas Mårdfelt, medgrundare till Lion Home